Catalog

KARL MAYER Holding SE & Co. KG

KARL MAYER Holding SE & Co. KG

KARL MAYER Holding SE & Co. KG

15.04.2024 00:04

Așteptând un curent ascendent

O privire la JEC World 2024 și la starea de spirit din industria compozitelor de Hagen Lotzmann și Martin Legner, KARL MAYER GROUP

KARL MAYER GROUP a fost din nou unul dintre expozanții de la ediția din acest an a JEC World de la Paris. Jucătorul inovator din industria materialelor compozite și-a prezentat expertiza și tehnologia avansată pentru producția de țesături de armare multiaxiale și soluții tehnice de tricotare plană în capitala franceză în perioada 5-7 martie și este mulțumit de rezultate. Răspunsul vizitatorilor târgului a fost în conformitate cu așteptările. Au existat contacte noi, unele discuții aprofundate despre proiecte și cereri de informații despre proiecte promițătoare din partea clienților existenți, deși, în cea mai mare parte, numai pe teme speciale.

"Investițiile în domenii largi de piață nu se întrevăd în prezent", spune Hagen Lotzmann, director de vânzări la KARL MAYER Technical Textiles. Întreaga industrie este în așteptare - o situație dificilă pentru toată lumea! Ulrike Schlenker de la my TEXTILE NEWS a dorit să afle mai multe despre provocări și posibile soluții și a discutat cu Hagen Lotzmann și cu colegul său Martin Legner, care conduce tehnologia de aplicare STOLL.


US: În opinia dumneavoastră, care este motivul pentru care situația economică continuă să fie dificilă în industria materialelor compozite?

HL: În calitate de producător de mașini de tricotat cu urzeală multiaxială, ne aflăm în centrul lanțului valoric și suntem mereu cu ochii pe piață. Aceasta se află în prezent sub presiune din două puncte de vedere: pe de o parte, din cauza cererii scăzute și, pe de altă parte, din cauza prețurilor scăzute ale materiilor prime. Ambele pun presiune asupra marjelor tuturor participanților de pe piață.

Situația economică din industrie a fost determinată de mult timp în special de materialele compozite fabricate din fibre de sticlă. În ceea ce privește volumul, fibrele de sticlă continuă să fie materia primă dominantă, reprezentând peste 90% din toate aplicațiile pentru compozite ranforsate cu fibre. Țesăturile din fibră de sticlă sunt, de asemenea, indispensabile în industria energiei eoliene. Cu toate acestea, expansiunea utilizării energiei eoliene ca motor a stagnat. Deși se află pe agenda multor guverne ca o măsură de sustenabilitate, nu progresează așa cum se spera, având în vedere multiplele crize din întreaga lume. Acest lucru slăbește cererea. Registrele de comenzi rămân goale, există o ofertă excedentară de materii prime și, prin urmare, prețurile scad, punând presiune asupra întregului lanț valoric și reducând marjele de profit. Acest efect este exacerbat de situația inversă din anii precedenți. Lanțurile de aprovizionare perturbate în urma pandemiei și cererea mare din partea industriei energiei eoliene, încă în plină expansiune, au dus la o penurie de materii prime. Producătorii și-au făcut stocuri generoase, dar acum își reduc stocurile.

Producătorii europeni se luptă, de asemenea, cu costurile ridicate ale energiei. Producția de fibre pentru compozite din sticlă și carbon, în special, este extrem de energointensivă.


SUA: Să rămânem la subiectul carbonului. Care este situația compozitelor fabricate din fibre de carbon?

HL: Piața de scripeți din carbon s-a dezvoltat și a devenit un pilon solid pentru noi. Avem un flux constant de proiecte în registrele noastre de comenzi. Deoarece proiectele se concentrează de obicei pe aplicații foarte specializate, COP MAX 5 ne permite să ne impunem în fața concurenței. Mașina de tricotat cu urzeală multiaxială este extrem de eficientă și precisă și poate fi adaptată la o gamă largă de aplicații datorită diferitelor opțiuni de echipare. Acesta este un avantaj real pentru clienții noștri!



US: Cât de importantă este prelucrarea carbonului pentru industria de tricotaje plate? La ce subiecte lucrați, domnule Legner?

ML: Utilizarea fibrelor de carbon pe mașinile de tricotat plate devine din ce în ce mai importantă. Pe de o parte, lucrăm încă la elementele de bază, dar, pe de altă parte, căutăm subiecte adecvate pe partea de aplicații care sunt mai ușor de implementat și, eventual, mai tipice pentru tricotajul plat, dar care au legătură și cu construcțiile ușoare.

Lucrăm, de asemenea, la subiectul termoplasticelor. Am produs câteva mostre din materiale comune pentru fire și materiale termoplastice integrate pentru armare și rigidizare. În special în combinație cu potențialul tehnologiei de tricotare, acest lucru duce la inovații de produs promițătoare, de exemplu, carcase realizate dintr-o țesătură tricotată cu o potrivire precisă care își obține rezistența și robustețea din componente de fire termoplastice și tehnici de tricotare adecvate. Efectele de întărire pot fi, de asemenea, obținute prin integrarea unor elemente de fire de întărire. În prezent, analizăm întrebarea ce poate realiza tehnologia de tricotaj dacă, în viitor, un material textil tricotat include și materiale de urzeală, pe lângă cusături și fire de bătătură. Vedem un mare potențial pentru materialele compozite, în special prin punerea în aplicare a unor textile tricotate modelate special concepute.



US: Să vorbim despre durabilitate. Domnule Lotzmann, tocmai ați prezentat la JEC World un schi realizat din materiale compozite pe bază de cânepă. Cât de deschisă este industria față de astfel de inovații în materie de sustenabilitate?

HL: Am prezentat anul trecut la JEC World o placă de snowboard fabricată din in și am primit un răspuns bun. Anul acesta, am prezentat un schi realizat din benzi de cânepă, care ne-a făcut să discutăm, de asemenea, cu mulți experți. Observăm un interes din ce în ce mai mare pentru materialele compozite ranforsate cu fibre naturale. Din ce în ce mai mulți reprezentanți din industrie și din cercetare se uită la acest subiect, formând noi alianțe și platforme tehnologice și apar noi actori. Cu toate acestea, mai este încă un drum lung de parcurs până la un progres comercial. În special, prețul trebuie să devină mai atractiv, iar întregul proces de creare a valorii adăugate, inclusiv extracția materiilor prime, trebuie să devină mai adecvat pentru utilizarea industrială. Putem avea o contribuție majoră în acest sens cu ofertele noastre tehnologice. Mașinile noastre de tricotat multiaxiale sunt extrem de flexibile. Toate firele tehnice pot fi prelucrate cu ușurință pe acestea la scară industrială. Datorită eficienței lor ridicate, produsele de nișă pot fi, de asemenea, fabricate în mod economic, de exemplu, pentru a acoperi decalajele de utilizare a capacităților.



US: V-ați demonstrat anterior expertiza în producția de materiale compozite ranforsate cu fibre naturale cu exponate din sectorul echipamentelor sportive. Care este nivelul de interes pentru soluțiile inovatoare în materie de durabilitate în alte sectoare? Pentru o lungă perioadă de timp, industria automobilelor, de exemplu, a fost văzută ca o rază de speranță pentru materialele compozite ranforsate cu fibre.

HL: Industria sportului este în mod inerent foarte deschisă la inovațiile ecologice. Având în vedere consumatorii conștienți de mediu și iubitori de natură, producătorii se concentrează mai puțin pe preț și mai mult pe durabilitate. Acest lucru este diferit în industria auto. Companiile sunt extrem de conștiente de costuri. De asemenea, observăm un accent mult mai mare pe tehnologia de acționare și pe digitalizarea experienței de condus decât pe noile dezvoltări în materie de materiale. Cu toate acestea, industria auto este o piață importantă pentru noi. Cu ajutorul tehnologiei noastre multiaxiale, am reușit deja să dăm un mare impuls aici, de exemplu, cu modelele electrice și parțial electrice ale sub-brandului BMW i. Multe părți ale caroseriei modelului BMW i3 expus la IAA de la Frankfurt am Main în 2015 au fost realizate din materiale compozite cu straturi multiaxiale de ranforsare din fibră de carbon.

De asemenea, am avansat numeroase proiecte interesante în alte sectoare. Suntem un partener de dezvoltare de lungă durată pentru industria compozitelor. Clienții și colegii noștri se pot baza pe expertiza noastră de primă clasă și pe capacitățile centrului nostru tehnic de ultimă generație. Inginerii noștri de aplicații așteaptă cu nerăbdare noi provocări.



US: Vă mulțumim pentru informațiile interesante!





Mai multe știri

22.04.2024 01:05

Prezența în Pakistan
Grupul KARL MAYER GROUP va expune la IGATEX în perioada 01 - 04 mai 2024 la Lahore cu reprezentanții săi Madhani Associates și Nazer & Co.
În calitate de specialist în wearables, KARL MAYER este partener al proiectului DiMo - Digital Motion

Când vine vorba de armarea compozitelor, fibrele naturale devin din ce în ce mai importante ca al...

KARL MAYER GROUP așteaptă cu nerăbdare un SaigonTex de succes, 10-13 aprilie 2024, Sala A, Stand 1J-01 la Centrul de Expoziții și Convenții Saigon
KARL MAYER și Grabher susțin inovațiile în domeniul dispozitivelor purtabile cu ajutorul unei platforme de competență
La Techtextil 2024, KARL MAYER GROUP va prezenta soluții pentru succesul clienților în vremuri dificile