Catalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Noua generație ZEISS PRISMO CMM scurtează durata programului de măsurare cu 74%

ZEISS și Starrag intră într-o nouă eră a asigurării calității în industria aerospațială

ZEISS demonstrează performanțele noii ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis în cadrul unui proiect pilot desfășurat la Starrag: echipată cu pachetul ZEISS CMM Acceleration Mode pentru aplicații aerospațiale, CMM-ul se remarcă prin precizia de măsurare și productivitatea ridicată. Timpul de definire a axei mesei rotative, redus semnificativ cu 80 %, și interacțiunea optimizată cu software-ul ZEISS CALYPSO sunt doar câteva dintre numeroasele avantaje.

Grupul Starrag, cu sediul central în Rorschacherberg, Elveția, produce centre de prelucrare pentru soluții de producție care lucrează cu palete de turbine, palete și alte componente. Aplicațiile din industria aerospațială reprezintă un obiectiv major. Precizia este crucială în această industrie, iar cerințele privind precizia de măsurare au devenit mult mai stricte în ultimii ani. Nevoile tot mai mari și foarte diverse ale clienților din întreaga lume cer ca Starrag să efectueze măsurători foarte eficiente care să ofere rezultate foarte rapide, foarte precise și ușor de reprodus.

În acest proiect pilot, în laboratorul de testare a fost utilizat ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis pentru a efectua măsurători cruciale și solicitante. Starrag a fost foarte impresionată de rezultatele măsurătorilor. Roland Ziltener, șeful departamentului de management al calității de la Starrag, spune pe scurt: "În mod tradițional, precizia este lentă în tehnologia de măsurare. Dar cu ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis cu ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis cu ZEISS CMM Acceleration Mode pentru aplicații aerospațiale, se întâmplă exact opusul." Ziltener explică zâmbind: "Clienții săi reacționează întotdeauna cu "fascinație și ușor șoc" când văd cât de precis și rapid funcționează această CMM de nouă generație.

Roland Ziltener Șeful departamentului de management al calității, Starrag Group Viteza și precizia obișnuiau să fie oarecum contradictorii până când am instalat noua generație de ZEISS PRISMO fortis.
O nouă abordare pentru aplicațiile cu masă rotativă
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis este echipat cu o masă rotativă extrem de dinamică, care reduce semnificativ timpii de măsurare. Pachetul ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications (Modul de accelerare ZEISS pentru aplicații aerospațiale) combină, de asemenea, cele două opțiuni de măsurare a mesei rotative ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) și ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Prin îmbunătățirea vitezei de poziționare a mesei rotative și a vitezei de definire a axei, acestea oferă o nouă abordare a aplicațiilor cu masă rotativă. ZVRA reduce timpul de definire a axei de la 60 la 12 secunde. Acest lucru înseamnă o economie de timp remarcabilă de 80 % într-un proces pe care Starrag îl realizează pentru fiecare piesă. Viteza mai mare de poziționare înseamnă, de asemenea, că sunt necesare mai puține sonde. Acest lucru înseamnă că măsurătorile nu sunt doar mai rapide, ci și mai flexibile. În ceea ce privește sprijinul reciproc, ZEISS și Starrag au făcut schimb de date geometrice și au lucrat împreună pentru a dezvolta soluții eficiente de monitorizare a contururilor, care pot prelucra și mai bine geometrii dificile. De asemenea, ZEISS a asistat Starrag în practică prin instruire și asistență.

Implementarea noii soluții la fața locului a decurs fără probleme. În acest context, Starrag a putut, de asemenea, să se bazeze pe experiența sa de mulți ani cu software-ul ZEISS CALYPSO. De exemplu, programarea simplă a contururilor prin învățare este deja garantată și, potrivit lui Ziltener, familiarizarea echipei cu cea mai recentă versiune de software și cu diferitele actualizări ale noului ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis nu a fost "deloc dificilă". Starrag nu se bazează doar pe evaluări simple de tip "pass/fail" ale pieselor de prelucrat, ci și pe un feedback de înaltă calitate pentru a determina performanța mașinii: ZEISS CALYPSO îndeplinește aceste cerințe, oferind rezultate foarte precise și repetabile, furnizând în același timp datele și graficele necesare pentru dezvoltarea ulterioară. Prin simpla analiză a rezultatelor, software-ul facilitează comunicarea între Starrag și furnizori, deoarece oferă o "bază foarte bună pentru discuții" cu privire la abateri și soluții.

Măsurătorile sunt acum cu 74% mai rapide, cu o precizie suficientă
Mai presus de toate, proiectul pilot a demonstrat o creștere clară a productivității. Ziltener remarcă faptul că Starrag poate măsura mai multe componente în mai puțin timp și "cu aceeași precizie pe care o aveam înainte". Cel mai evident exemplu al creșterii producției este faptul că Starrag are nevoie de cu 74% mai puțin timp pentru a finaliza programul său standard de măsurare a paletelor de turbină. Înainte, programul dura 4 minute și 30 de secunde, cu accent pe repetabilitate. Astăzi, este nevoie de numai 70 de secunde pentru a furniza rezultate precise și reproductibile. Acest lucru oferă companiei o mai mare flexibilitate în selectarea parametrilor și a pieselor de lucru care urmează să fie măsurate. Având în vedere numărul mare de palete de turbină și de profiluri care trebuie măsurate, beneficiile sunt semnificativ sporite. Ziltener explică faptul că noua generație ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis, cu precizia sa de măsurare ridicată la viteză mare, "îi uimește pe toți clienții finali la fața locului", deoarece aceste două caracteristici erau considerate întotdeauna contradictorii până acum.

Potrivit lui Ziltener, noua caracteristică ZEISS PowerSaver "contribuie masiv la capacitatea noastră de a economisi energie" - un avantaj de sustenabilitate care este cu atât mai important având în vedere criza energetică actuală. ZEISS PowerSaver este ușor de utilizat și trebuie programat o singură dată. Această funcție reduce consumul la zero în timpul perioadelor de oprire definite de utilizator și funcționează automat în fundal. Cu noul sistem bazat pe laser, vitezele pot fi reduse automat în caz de pericol și apoi crescute din nou.
Această combinație de siguranță și performanță asigură un nivel ridicat de siguranță operațională, care este, desigur, o prioritate cheie la Starrag. Prin urmare, încărcarea și operarea nu sunt doar sigure, ci și simple și convenabile pentru personalul de operare. Nu în ultimul rând, noua generație a familiei ZEISS PRISMO impresionează prin numeroasele inovații ergonomice, cum ar fi un panou de control mai subțire, cu un suport special pentru o mai bună manipulare a pieselor de prelucrat și o accesibilitate îmbunătățită în general.

Cu ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis cu modul de accelerare ZEISS CMM pentru aplicații aerospațiale, Starrag se concentrează pe un nou succes pe termen lung în asigurarea calității. Pentru companie, nu este vorba doar de a obține anumite rezultate pentru o anumită piesă de prelucrat. "Trebuie să fim capabili să interpretăm aceste rezultate și date" și apoi "să le discutăm cu partenerii noștri interni și externi", spune Ziltener. Cu ajutorul software-ului ZEISS CALYPSO, proiectul pilot sprijină documentarea și vizualizarea simplă a rezultatelor, chiar și de către neexperți. Conceptul multistrat al software-ului ZEISS CALYPSO face ca aceste funcții să fie accesibile unei game largi de persoane. În același timp, software-ul oferă și opțiuni mai detaliate pentru utilizatorii mai specializați. Concluzie: Starrag a stabilit deja noi standarde în ceea ce privește asigurarea calității cu acest proiect pilot. Cooperarea strânsă cu ZEISS, bazată pe schimburi reciproce, oferă un potențial de dezvoltare foarte mare pentru viitor.

Mai multe știri

Rămâneți la curent cu lumea dinamică a industriei auto și a electromobilității! Obțineți informaț...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® de la ZEISS

Diamante pentru metrologi

Doriți o sondă care să nu prezinte nicio acumulare de mater...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Pentru componente grele, mari și voluminoase


Dom...

Eveniment digital între 15 și 19 aprilie 2024

Temperatura influențează toate componentele implicate în procesul de măsurare. Comportamentul dif...

ZEISS PRISMO este una dintre cele mai precise CMM-uri de pe piață de peste 30 de ani și obține re...