Catalog

Haas Automation Europe

Haas Automation Europe

  • DIN EN ISO 9001:2008

Haas Automation Europe

  • DIN EN ISO 9001:2008

19.05.2016 00:05

Când centrul HTEC va fi gata, vor apărea și elevii

Liceul din provincia Bilzen din Munsterbilzen, Belgia, centru HTEC (Centru de Educație Tehnologică Haas) certifica

Liceul din provincia Bilzen din Munsterbilzen, Belgia, centru HTEC (Centru de Educație Tehnologică Haas) certificat, aflat în apropierea localității olandeze de graniță, Maastricht, susține că mașinile sale Haas le oferă beneficii elevilor și industriei locale, care depășesc cu mult ceea ce au de oferit colegiile obișnuite. Mai mult, mașinile Haas au avantaje atât de mari la utilizare, încât elevii care nu au aptitudini ieșite din comun excelează atunci când operează o mașină-unealtă CNC de la Haas.

A fost o perioadă când viitorul liceului din provincia Bilzen (PSSB), Belgia, pe post de posibil Centru de educație tehnologică Haas, părea puțin probabil, fără echivoc. Dar, în noiembrie 2014, munca asiduă, determinarea și tenacitatea profesorilor și ale directorilor le-au fost răsplătite. Nici școala, nici elevii nu au mai privit înapoi de atunci.

„De mai mulți ani ne doream să devenim centru HTEC, dar ni s-a spus că nu este posibil, cu atelierul nostru”, explică dl Luc Valkeneers, director tehnic la PSSB. „Criteriile HTEC sunt foarte stricte. Așa că am făcut niște modificări semnificative și anul trecut am mers la o conferință HTEC în Danemarca, în perioada vacanței. Acesta a fost un pas înainte enorm, deoarece le-am demonstrat celor de la Haas interesul nostru sincer. Spre fericirea noastră, am obținut aprobarea pentru a deveni un centru HTEC și am deschis porțile în noiembrie anul trecut.”

PSSB a investit în prima sa mașină Haas acum aproximativ 10 ani. Astăzi, atelierul deține trei modele: două centre de prelucrare cu comandă numerică și un strung CNC.

„Putem face orice aici – avem mașinile necesare, singurul lucru care ne mai trebuie este imaginația”, declară profesorul de mecanică, dl Danny Van de Voorde, care se ocupă cu supravegherea mașinilor Haas.

Toate produsele realizate în HTEC sunt folosite, de fapt, într-o aplicație reală – un proiect denumit Mobile Schools (www.mobileschool.org). Mobile School NPO este o organizație belgiană, dedicată ajutorării copiilor străzii din toată lumea, oferindu-le chioșcuri cu rolul de școli mobile, precum și instruirii unor lucrători locali, proveniți de pe stradă. Piesele prelucrate necesare pentru școlile mobile sunt realizate la PSSB, prin utilizarea mașinilor Haas.

„Deja am aprovizionat cu piese 38 de școli mobile de pe patru continente: America Latină, Asia, Africa și Europa.”, spune dl Van de Voorde. „După 15 ani, acum lucrăm la un nou prototip, pentru extinderea îmbunătățirilor. De exemplu, am făcut o frână pentru roata din spate. Uneori, când discutăm despre piesele noi, elevii vin cu câte o idee pentru realizarea mai simplă sau mai rapidă a acestora – poate chiar ceva ce noi nu am luat în considerare. Când elevul devine mai bun decât maestrul, ce mai putem cere?”

Potrivit domnului Van de Voorde, nu este nevoie decât de vreo trei lecții pentru ca un elev să ajungă să facă piese finite pe mașinile Haas, fără să mai fi lucrat vreodată pe o astfel de mașină.

„Acesta este un lucru bun deoarece, de obicei, elevii doresc să vadă rezultate imediate”, declară domnia-sa. „Dacă este nevoie de șase luni pentru a începe să vadă componentele, șansele de a rămâne atrași de piesă sunt mult mai mici.”

Dl Valkeneers adaugă: „De când am devenit centru HTEC, sunt un atelier foarte diferit. Am modernizat totul și am organizat un mediu mai profesionist. Alte școli și colegii sunt puțin geloase pe progresul nostru”, zâmbește el, „au făcut solicitări cu privire la trimiterea elevilor aici, la centrul nostru, pentru a învăța!”

Tinerii din cadrul PSSB lucrează pe mașinile Haas timp de 2–3 ani și pleacă la 18 ani, primind o diplomă de liceu la sfârșitul studiilor. În total, aceștia petrec 7 ore pe săptămână pe mașini, ca parte a cursurilor.

„De când am devenit HTEC, am observat că elevii sunt foarte dornici să lucreze”, spune dl Valkeneers. „Dacă sunt implicați într-un proiect și acesta nu este termina, de multe ori rămân să lucreze după orele de curs. În unele zile nu avem planificate lecții, dar apar la școală și doresc să lucreze pe mașini. Unii dintre elevii care mai au probleme cu lecțiile teoretice se descurcă foarte bine la lucrul pe mașinile Haas. Acest lucru ne oferă și nouă, și lor, o mare satisfacție.”

Recompensa pentru elevii care absolvesc cu succes PSSB este oportunitatea de a găsi un post de tehnician la una dintre numeroasele fabrici din zonă. De exemplu, o firmă din apropierea localității Genk, GMF Genker Machinenfabriek (tot utilizator Haas și susținător înfocat), a început cu angajarea unui absolvent PSSB – acum, după câțiva ani, are cinci. Firma nu are decât 15 angajați în total și acum insistă să ia numai elevi de la PSSB.

În parte datorită programului HTEC, PSSB este capabil, în mod clar, să îmbunătățească abilitățile, cunoștințele profesionale și motivarea elevilor săi și să le permită să răspundă nevoilor pieței locale de muncă. În schimb, acest lucru asigură dezvoltarea firmelor din regiune, oferindu-le un viitor luminos elevilor și companiilor, deopotrivă.

Pentru o școală care, la un moment dat, nu întrunea standardele impuse pentru a deveni un centru HTEC, PSSB le arată acum celorlalți exact cum trebuie făcută treaba.

Mai multe știri

Haas Automation Europe lansează sistemul HaasConnect de monitorizare mobilă pentru toate mașinile ec...
Haas Automation Europe (HAE) are plăcerea de a anunța că fundația Gene Haas Foundation (GHF) va dona...
Centrul extrem de popular de perforare/filetare DT-1 de la Haas Automation, Inc. este acum disponibil cu un arbore
Haas Automation Europe și centrul HFO (Haas Factory Outlet) francez, Realmeca, au inaugurat cel mai recent centru
Mașinile cu amprentă la sol mică Centru de găurire/filetare DT-1 și Centru de găurire/frezare DM-1 produse de Haas
Haas Automation Europe a dezvăluit anumite detalii despre cele mai recente zile demonstrative, care vor avea loc î